Tun Mahathir turunkan tip kepada pelajar lemah

Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan generasi hari ini adalahgenerasi yang akan mencorak masa hadapan - Foto Instagramchedetofficial

廣告-請繼續往下閱讀

KUALA LUMPUR : Perdana Menteri, Tun DrMahathir Mohamad berkongsi pengalamannya sebagai seorang pelajarkepada para pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) KedawangLangkawi, pada Selasa.

Sambil menyifatkan dirinya sebagai pelajar yang kurangberkebolehan Dr Mahathir turut kongsikan rahsia dan tip yang bolehdigunakan para pelajar dalam menuntut ilmu.

「Rahsianya senang, iaitu dengan mengulangi sesuatu perkara itudengan berulang kali. Saya ini bukanlah penuntut yang baikwalaupun saya berpeluang melanjutkan pengajian ke universiti untukmengambil ijazah kedoktoran.

"Walaupun keputusan yang baik tetapi ada lagi penuntut yangmempunyai keputusan lebih baik daripada saya," katanya dalamlawatan ke SMK Kedawang, Langkawi pada Selasa.

Walaupun terpaksa membuat sesuatu berulang kali dan agakketinggalan, Tun Dr Mahathir menyifatkan beliau tetap gigih untukbersaing serta mengatasi penuntut lain.

"Saya terpaksa membaca 10 kali berbanding mereka (penuntut) yanglain yang hanya perlu membaca satu atau dua kali sahaja,"katanya.

廣告-請繼續往下閱讀

Sementara itu, lawatan beliau dan isteri Tun Dr Siti Hasmah MohdAli itu turut dikongsikan di laman sosial [email protected]

「Generasi hari ini adalah generasi yang akan mencorak masahadapan, di sekolah, anak-anak kita dibekalkan dengan ilmu, ilmumenjadikan hidup kita lebih sempurna,」 katanya yang turutmenzahirkan ucapan terima kasih kepada warga pendidik.

Rata-rata netizen memberikan reaksi positif kepada 'posting'Perdana Menteri itu.

 

View this post on Instagram

 

Generasi hari ini adalah generasi yang akan mencorak masahadapan. Di sekolah, anak-anak kita dibekalkan dengan ilmu. Ilmumenjadikan hidup kita lebih sempurna. Terima kasih kepada pendidikyang mendidik anak bangsa. Hari ini saya dan isteri singgah diSekolah Kebangsaan Kedawang, Langkawi melihat sendiri hari pertamapersekolahan.

 

廣告-請繼續往下閱讀

希望聯盟總主席馬哈迪將在今天晚上9點30分,在國家皇宮宣誓,成為馬來西亞第七任首相。馬來西亞新任首相馬哈迪在宣誓就職后召開記者會,感謝支持者的支持。他說,希望聯盟在國會中獲得簡單多數議席,得以組織政府。

【FB直播】馬來西亞新任首相馬哈迪在宣誓儀式結束后,召開記者會。

 

馬哈迪在記者會上表示,新政府將著重處理處理兩件事:國家的金融以及經濟管理。馬哈迪表示,會儘快處理有關特赦安華的事宜,並指需要獲得國家元首的全面赦免。

馬來西亞國營電視台TV2直播畫面:

 

馬哈迪向國家元首莫哈末五世宣誓,就任馬來西亞第七任首相。

馬哈迪與夫人西蒂哈斯瑪,以及數名希盟領袖進入王宮,一同出席宣誓儀式。

廣告-請繼續往下閱讀

在場者包括公正黨主席旺阿茲莎、行動黨秘書長林冠英與夫人周玉清、土著團結黨主席慕尤丁、誠信黨主席莫哈末沙布等。

團結黨署理主席兼馬哈迪兒子慕克里茲也偕妻出席觀禮。

廣告-請繼續往下閱讀

廣告-請繼續往下閱讀

馬哈迪與妻子西蒂哈斯瑪誠心禱告。(視頻截圖:TV2)

大批希望聯盟支持者在這之前,就聚集在國家皇宮外,鳴喇叭揮旗,情緒高漲。