Murid lebih kreatif, bersemangat tanpa peperiksaan - Maszlee

廣告-請繼續往下閱讀

Maszlee (kanan) beramah mesra bersama murid-murid ketikamenghadiri lawatan sempena hari pertama sesi persekolahan 2019 diSekolah Kebangsaan Ledang, Tangkak. - NSTP/Adi Safri

Murid lebih kreatif, bersemangat tanpa peperiksaan -Maszlee

 

TANGKAK: Pemansuhan peperiksaan bagi murid Tahap Satu (TahunSatu, Dua dan Tiga) bermula tahun ini diharap menjadi pemangkinkepada murid lebih kreatif dan bersemangat ke sekolah.

 

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, berkata langkah itu jugadiharap mampu mentransformasikan pendidikan sekolah rendah negaraini yang sebelum ini lebih bertumpu kepada peperiksaan.

 

「Kita berharap guru Tahap Satu lebih kreatif dalam mencungkilpotensi serta kebolehan murid di samping memastikan mereka sentiasabersemangat dan seronok datang ke sekolah.

 

「Penumpuan serta fokus terhadap aspek pembelajaran menyeronokkandi dalam kelas juga perlu ditingkatkan bagi membolehkan muridmendapat manfaat optimum, sekali gus mampu mengembangkan potensisetiap murid yang berlainan.

 

「Kementerian percaya murid Tahap Satu akan mendapat manfaatdengan menjadi murid lebih kreatif, bijak dan bersemangat dalampembelajaran mereka selain akan lebih seronok ke sekolah,」 katanyaselepas melakukan tinjauan hari pertama persekolahan di SekolahKebangsaan (SK) Ledang, di sini, hari ini.

 

Yang turut hadir, Pengarah Pendidikan Johor, ShaharudinSharif.

 

Tahun lalu, Maszlee mengumumkan peperiksaan bagi murid TahapSatu akan dimansuhkan bermula tahun hadapan dan digantikan dengansistem pentaksiran lebih objektif.

 

Sementara itu, Maszlee berkata selain fokus terhadap pemansuhanpeperiksaan Tahap Satu kementerian juga akan menumpukan kepadakaedah mengurangkan bebanan tugas guru tahun ini.

 

「Saya akan mengumumkan berita baik kepada guru dalammengurangkan bebanan tugas mereka perutusan Tahun Baru pada 14Januari nanti.

 

「Diharap inisiatif yang bakal diumumkan nanti bakal memberikelegaan di samping meningkatkan semangat guru dalam mendidik anakbangsa,」 katanya.

廣告-請繼續往下閱讀

 

Mengulas isu kurikulum pelajaran baharu yang dijangka dapatdilaksanakan pada penghujung 2020 atau awal 2021, Maszlee berkataformula terbaik sedang dikaji bagi memantap kurikulum pendidikannegara.

 

「Jawatankuasa Dasar dan Majlis Penasihat Pendidikan Kebangsaanyang dilantik sedang merangka dan mengkaji formula terbaik daridapatan dan maklum balas pelbagai pihak berkepentingan.

 

「Kementerian akan umumkan hasil serta formula berkenaan apabilaia selesai bagi mendapatkan maklum balas semua pihak, 」katanya.

 

廣告-請繼續往下閱讀

「教育部明年起正式廢除小學一至三年級考試,也因為沒考試採取不分班的制度,但必須確保學生在學術上的學習沒有被忽略。

學校根據教育部指示不分班,以讓學生們在沒有壓力下快樂的學習。(圖:星洲日報)

(彭亨.關丹、文冬、勞勿24日訊)教育總監宣布明年起除了廢除一至三年級考試也不分班,東海岸《社區報》針對此舉,訪問了熱心教育的人士。訪問者有不同的看法,但必須確保在改革后能提升學生對產生興趣和快樂學習,及取得更好的教育方向。

彭亨董聯會主席林錦志:擔心學生成白老鼠

「教育部明年起正式廢除小學一至三年級考試,也因為沒考試採取不分班的制度,但必須確保學生在學術上的學習沒有被忽略。

廣告-請繼續往下閱讀

以往學校通過考試來了解學生學術的進度,方便教師加強學生的強弱項目及教學,雖然在廢除了考試后,這些學生也不需要分班,讓他們繼續在同樣的環境下學習,此舉是否能奏效,讓學生一直維持到三年級,但到了四年級考試他們的學習和進度是否會受到影響。

我個人認為,教育部並不需要特別針對小學階段的教學,應著重在大學人才精英培訓的素質,以讓他們往後成為國家的接班人時,可以被納入國家領導的主流。

我不大認同廢除考試和不分班,該制度是否能為教育帶來多大的進步,還是未知數,只是擔心這些學生會成為試驗改革下的白老鼠。」

關丹光華華小董事黃文生:改變家長怕輸心態

「在新教育政策改革下,讓學生能更專註在學習和產生興趣,少了學習上的壓力,也認同應改變過去陳舊的教育方式。

廣告-請繼續往下閱讀

「讓學生能全情投入在學習,改變上學就是為了應付考試的舊習,也可改變家長怕輸的心態,就只是關注孩子的學術成績,啟發學生對學習的興趣,讓他們不會輸在起跑點,更快融入學習的環境。