Murid lebih kreatif, bersemangat tanpa peperiksaan - Maszlee

Maszlee (kanan) beramah mesra bersama murid-murid ketikamenghadiri lawatan sempena hari pertama sesi persekolahan 2019 diSekolah Kebangsaan Ledang, Tangkak. - NSTP/Adi Safri

Murid lebih kreatif, bersemangat tanpa peperiksaan -Maszlee

 

TANGKAK: Pemansuhan peperiksaan bagi murid Tahap Satu (TahunSatu, Dua dan Tiga) bermula tahun ini diharap menjadi pemangkinkepada murid lebih kreatif dan bersemangat ke sekolah.

 

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, berkata langkah itu jugadiharap mampu mentransformasikan pendidikan sekolah rendah negaraini yang sebelum ini lebih bertumpu kepada peperiksaan.

 

“Kita berharap guru Tahap Satu lebih kreatif dalam mencungkilpotensi serta kebolehan murid di samping memastikan mereka sentiasabersemangat dan seronok datang ke sekolah.

 

 

 

“Penumpuan serta fokus terhadap aspek pembelajaran menyeronokkandi dalam kelas juga perlu ditingkatkan bagi membolehkan muridmendapat manfaat optimum, sekali gus mampu mengembangkan potensisetiap murid yang berlainan.

 

“Kementerian percaya murid Tahap Satu akan mendapat manfaatdengan menjadi murid lebih kreatif, bijak dan bersemangat dalampembelajaran mereka selain akan lebih seronok ke sekolah,” katanyaselepas melakukan tinjauan hari pertama persekolahan di SekolahKebangsaan (SK) Ledang, di sini, hari ini.

 

Yang turut hadir, Pengarah Pendidikan Johor, ShaharudinSharif.

廣告-請繼續往下閱讀

 

Tahun lalu, Maszlee mengumumkan peperiksaan bagi murid TahapSatu akan dimansuhkan bermula tahun hadapan dan digantikan dengansistem pentaksiran lebih objektif.

 

Sementara itu, Maszlee berkata selain fokus terhadap pemansuhanpeperiksaan Tahap Satu kementerian juga akan menumpukan kepadakaedah mengurangkan bebanan tugas guru tahun ini.

 

“Saya akan mengumumkan berita baik kepada guru dalammengurangkan bebanan tugas mereka perutusan Tahun Baru pada 14Januari nanti.

 

“Diharap inisiatif yang bakal diumumkan nanti bakal memberikelegaan di samping meningkatkan semangat guru dalam mendidik anakbangsa,” katanya.

 

Mengulas isu kurikulum pelajaran baharu yang dijangka dapatdilaksanakan pada penghujung 2020 atau awal 2021, Maszlee berkataformula terbaik sedang dikaji bagi memantap kurikulum pendidikannegara.

 

“Jawatankuasa Dasar dan Majlis Penasihat Pendidikan Kebangsaanyang dilantik sedang merangka dan mengkaji formula terbaik daridapatan dan maklum balas pelbagai pihak berkepentingan.

 

“Kementerian akan umumkan hasil serta formula berkenaan apabilaia selesai bagi mendapatkan maklum balas semua pihak, ”katanya.

 

“教育部明年起正式废除小学一至三年级考试,也因为没考试采取不分班的制度,但必须确保学生在学术上的学习没有被忽略。

廣告-請繼續往下閱讀

学校根据教育部指示不分班,以让学生们在没有压力下快乐的学习。(图:星洲日报)

(彭亨.关丹、文冬、劳勿24日讯)教育总监宣布明年起除了废除一至三年级考试也不分班,东海岸《社区报》针对此举,访问了热心教育的人士。访问者有不同的看法,但必须确保在改革后能提升学生对产生兴趣和快乐学习,及取得更好的教育方向。

彭亨董联会主席林锦志:担心学生成白老鼠

“教育部明年起正式废除小学一至三年级考试,也因为没考试采取不分班的制度,但必须确保学生在学术上的学习没有被忽略。

以往学校通过考试来了解学生学术的进度,方便教师加强学生的强弱项目及教学,虽然在废除了考试后,这些学生也不需要分班,让他们继续在同样的环境下学习,此举是否能奏效,让学生一直维持到三年级,但到了四年级考试他们的学习和进度是否会受到影响。

廣告-請繼續往下閱讀

我个人认为,教育部并不需要特别针对小学阶段的教学,应着重在大学人才精英培训的素质,以让他们往后成为国家的接班人时,可以被纳入国家领导的主流。

我不大认同废除考试和不分班,该制度是否能为教育带来多大的进步,还是未知数,只是担心这些学生会成为试验改革下的白老鼠。”

关丹光华华小董事黄文生:改变家长怕输心态

“在新教育政策改革下,让学生能更专注在学习和产生兴趣,少了学习上的压力,也认同应改变过去陈旧的教育方式。

“让学生能全情投入在学习,改变上学就是为了应付考试的旧习,也可改变家长怕输的心态,就只是关注孩子的学术成绩,启发学生对学习的兴趣,让他们不会输在起跑点,更快融入学习的环境。

廣告-請繼續往下閱讀