Perubahan sistem pendidikan usah membebankan lagi

 

Ramai menyambut baik keputusan Kementerian Pendidikanmemansuhkan peperiksaan bagi murid Tahun 1, 2 dan 3 di sekolahrendah, dengan digantikan oleh sistem pentaksiran yang lebihobjektif mulai tahun depan.

Pengumuman Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, menerusiTwitter yang beberapa minit sahaja mendapat ribuan reaksi, jelasmenandakan penamatan ini sememangnya ditunggu-tunggu bukan sahajadaripada kalangan ibu bapa, malah warga pendidik dan ahliakademik.

Sebenarnya kita sudah ada Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) danPentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS), namun sistem dilaksanakansejak 2011 itu dikatakan semakin tersasar daripada konsep danmatlamat asal untuk menilai tahap pencapaian murid tanpaberteraskan peperiksaan.

 

Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP)berpandangan, pemansuhan peperiksaan bagi murid di Tahap Satu inidapat mengurangkan tekanan kepada pelbagai pihak, terutama muriditu sendiri.

 

15464398271974.jpg

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik. - Foto Mohd FadliHamzah

 

 

Tidak dinafikan sistem pendidikan kita perlu seiring denganzaman yang berkembang pesat. Namun, ramai bersetuju pada usia awal,persekolahan kanak-kanak tidak sepatutnya dibebankan denganpembelajaran berasaskan peperiksaan.

Tanpa kita sedari pendidikan kanak-kanak dikatakan dibebanidengan silibus yang tinggi, sehingga melampaui pemikiran merekasebagai pelajar sekolah rendah.

Ujian dan peperiksaan sering kali diadakan bagi menguji tahapkemampuan pelajar, namun ia kadangkala membataskan pemikirankanak-kanak berfikir lebih kreatif sehingga mereka mengalamitekanan.

廣告-請繼續往下閱讀

Susulan tiadanya peperiksaan, dalam tempoh dua bulan menjelangsesi baharu persekolahan 2019, Kementerian Pendidikan akanmemperinci dan memperjelas pelaksanaan pendekatan baharu itu bagimemastikan guru dan sekolah benar-benar bersedia.

Justeru, kita berharap kali ini aspek pelaksanaannya perluditumpukan kepada soal penghayatan guru kerana menilai prestasimurid bukan hanya berpandukan keputusan peperiksaan, sebaliknyaberasaskan bakat, intelektual, emosi serta kemahiran sahsiah.

Sebelum ini banyak rungutan diketengahkan, terutama ibu bapamengenai bagaimana anak usia sekecil itu bertungkus-lumusmenghadapi peperiksaan, seolah-olah seperti mahu melangkah keperingkat menengah atau menara gading.

Tekanan emosi selalu melanda anak sekiranya gagal mendapatkedudukan baik dalam peperiksaan. Perlu diingat sementara langkahmenghilangkan beban peperiksaan kepada murid, kementerian jugawajar memastikan pelaksanaan sistem pentaksiran ini tidak bertukarmenjadi beban pula kepada guru.

Banyak negara maju tidak lagi mengamalkan sistem berorientasikanpeperiksaan pada peringkat awal persekolahan. Jepun misalnya,pelajar mereka tidak mengambil peperiksaan sehingga umur 10 tahun.Di Finland, Sweden, New Zealand, malah Singapura, guru padaperingkat prasekolah dilatih dengan teliti, supaya dapat mendidikanak kecil dengan baik dan berkesan.

Sebagai ibu bapa, pasti setiap dari kita mahukan anak dari keciliaitu seawal prasekolah mendapat pendidikan terbaik daripada guru.Justeru, perubahan atau pembaharuan sekali pun, sama ada dari segisistem atau silibus, kedudukan pelajar dan guru sebagai pemegangtaruh perlu diutamakan, bukannya melayan mereka sebagai bahan ujikaji.

 

 

配合教育部的指示,本校明年除了一至三年级不分班,四到六年级也采取不分班制,这也是教育部所鼓励的。

廣告-請繼續往下閱讀

我们每班都有调动一些学生,每一班的人数一样多,我们的班级名称也换了。从之前的K、M、P名称的班级,改用学校的校训,就是忠S,信A,勤T(SETIA,AMANAH,TEKUN)。

许多家长都非常担心和紧张孩子将会被调到那一班,我希望家长们能以正面的角度去看,教育部推行不分班的最大目的是要确保学生快乐学习,也避免校方和家长只注重成绩,只专注在精英班,忽略了后进生。一旦不分班,不同程度的学生们将在同一课室下学习,一起讨论功课,表达自己的看法和思维创作。”

另外,玻璃口华小与启文上午校一样,从一年级到六年级都不分班,班级名称也更改了,全校学生明年将在新的求学环境下上课。

加叻华小则是一到五年级不分班,只有六年级分班。

廣告-請繼續往下閱讀

文冬家长陈天才:恐影响学生学习

“一年级到三年级因没有考试不分班,可是四到六年级不分班的话,恐怕影响学生的学习情况,尤其是六年级学生必须要适应全新的上课环境,所以更应分该班。我认为必须按步就班落实不分班,而不是各班级同步落实。

我与一些家长讨论全校不分班的问题时,大家也担心老师们安排调动学生时出现不公平和偏私,应该由家长或学生抽签决定就读那一班才适当,也公正。”

劳勿

劳勿家长张凤英:不想孩子有学习压力

“对于低年级组学生不分班,不考试的措施,我没有异议,最重要的是孩子能够在学校开心学习。

明年就读二年级的孩子听说没有考试,心情当然是兴奋的;作为母亲,我也希望孩子能够有个快乐的童年,轻松地完成3年的初级教育。

廣告-請繼續往下閱讀

我不想年幼的孩子有学习压力,所以学生不考试我也不会反对,当然我会向他灌输,有朝一日也需要面对考试的思想。

如果学校有一些非统一式的小考试,我也会给予赞成,毕竟这可以协助老师和家长了解孩子们的学习进度,前提是这些考试是非竞争性考试。”

劳勿二年级学生外公吴福球:家长须监督作业

“一般上,在没有考试的压力之下学生会变得比较懒,所以老师和家长应该更严厉地监督孩子的学习。

老师在学校要确保学生注意听课,家长要花时间督促孩子做功课和温习,不能让他们有所怠慢,以为没有考试就不需要用功。

我会尽量和老师取得协调,得知外孙在学校里的学习态度。学生可以轻松学习,但是家长的监督不能松懈。”

廣告-請繼續往下閱讀

劳勿新巴力华小校长莫碧英:有教无类不分班“过去教育部都有强调勿进行分班制,但是很多学校没有去给予执行。

今年教育局发出一至三年级不分班和不考试之后的指示之后,本校明年开始一至五年级都不会分班。

在有教无类的基础之下,教师们都得适应新的教学环境,确保所有的学生都受到相等的教育对待,一至三年级学生也不必面对考试的压力。”