Perubahan sistem pendidikan usah membebankan lagi

 

Ramai menyambut baik keputusan Kementerian Pendidikanmemansuhkan peperiksaan bagi murid Tahun 1, 2 dan 3 di sekolahrendah, dengan digantikan oleh sistem pentaksiran yang lebihobjektif mulai tahun depan.

Pengumuman Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, menerusiTwitter yang beberapa minit sahaja mendapat ribuan reaksi, jelasmenandakan penamatan ini sememangnya ditunggu-tunggu bukan sahajadaripada kalangan ibu bapa, malah warga pendidik dan ahliakademik.

Sebenarnya kita sudah ada Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) danPentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS), namun sistem dilaksanakansejak 2011 itu dikatakan semakin tersasar daripada konsep danmatlamat asal untuk menilai tahap pencapaian murid tanpaberteraskan peperiksaan.

 

Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP)berpandangan, pemansuhan peperiksaan bagi murid di Tahap Satu inidapat mengurangkan tekanan kepada pelbagai pihak, terutama muriditu sendiri.

 

15464398271974.jpg

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik. - Foto Mohd FadliHamzah

 

 

Tidak dinafikan sistem pendidikan kita perlu seiring denganzaman yang berkembang pesat. Namun, ramai bersetuju pada usia awal,persekolahan kanak-kanak tidak sepatutnya dibebankan denganpembelajaran berasaskan peperiksaan.

Tanpa kita sedari pendidikan kanak-kanak dikatakan dibebanidengan silibus yang tinggi, sehingga melampaui pemikiran merekasebagai pelajar sekolah rendah.

Ujian dan peperiksaan sering kali diadakan bagi menguji tahapkemampuan pelajar, namun ia kadangkala membataskan pemikirankanak-kanak berfikir lebih kreatif sehingga mereka mengalamitekanan.

廣告-請繼續往下閱讀

Susulan tiadanya peperiksaan, dalam tempoh dua bulan menjelangsesi baharu persekolahan 2019, Kementerian Pendidikan akanmemperinci dan memperjelas pelaksanaan pendekatan baharu itu bagimemastikan guru dan sekolah benar-benar bersedia.

Justeru, kita berharap kali ini aspek pelaksanaannya perluditumpukan kepada soal penghayatan guru kerana menilai prestasimurid bukan hanya berpandukan keputusan peperiksaan, sebaliknyaberasaskan bakat, intelektual, emosi serta kemahiran sahsiah.

Sebelum ini banyak rungutan diketengahkan, terutama ibu bapamengenai bagaimana anak usia sekecil itu bertungkus-lumusmenghadapi peperiksaan, seolah-olah seperti mahu melangkah keperingkat menengah atau menara gading.

Tekanan emosi selalu melanda anak sekiranya gagal mendapatkedudukan baik dalam peperiksaan. Perlu diingat sementara langkahmenghilangkan beban peperiksaan kepada murid, kementerian jugawajar memastikan pelaksanaan sistem pentaksiran ini tidak bertukarmenjadi beban pula kepada guru.

Banyak negara maju tidak lagi mengamalkan sistem berorientasikanpeperiksaan pada peringkat awal persekolahan. Jepun misalnya,pelajar mereka tidak mengambil peperiksaan sehingga umur 10 tahun.Di Finland, Sweden, New Zealand, malah Singapura, guru padaperingkat prasekolah dilatih dengan teliti, supaya dapat mendidikanak kecil dengan baik dan berkesan.

Sebagai ibu bapa, pasti setiap dari kita mahukan anak dari keciliaitu seawal prasekolah mendapat pendidikan terbaik daripada guru.Justeru, perubahan atau pembaharuan sekali pun, sama ada dari segisistem atau silibus, kedudukan pelajar dan guru sebagai pemegangtaruh perlu diutamakan, bukannya melayan mereka sebagai bahan ujikaji.

 

 

配合教育部的指示,本校明年除了一至三年級不分班,四到六年級也採取不分班制,這也是教育部所鼓勵的。

廣告-請繼續往下閱讀

我們每班都有調動一些學生,每一班的人數一樣多,我們的班級名稱也換了。從之前的K、M、P名稱的班級,改用學校的校訓,就是忠S,信A,勤T(SETIA,AMANAH,TEKUN)。

許多家長都非常擔心和緊張孩子將會被調到那一班,我希望家長們能以正面的角度去看,教育部推行不分班的最大目的是要確保學生快樂學習,也避免校方和家長只注重成績,只專註在精英班,忽略了後進生。一旦不分班,不同程度的學生們將在同一課室下學習,一起討論功課,表達自己的看法和思維創作。」

另外,玻璃口華小與啟文上午校一樣,從一年級到六年級都不分班,班級名稱也更改了,全校學生明年將在新的求學環境下上課。

加叻華小則是一到五年級不分班,只有六年級分班。

廣告-請繼續往下閱讀

文冬家長陳天才:恐影響學生學習

「一年級到三年級因沒有考試不分班,可是四到六年級不分班的話,恐怕影響學生的學習情況,尤其是六年級學生必須要適應全新的上課環境,所以更應分該班。我認為必須按步就班落實不分班,而不是各班級同步落實。

我與一些家長討論全校不分班的問題時,大家也擔心老師們安排調動學生時出現不公平和偏私,應該由家長或學生抽籤決定就讀那一班才適當,也公正。」

勞勿

勞勿家長張鳳英:不想孩子有學習壓力

「對於低年級組學生不分班,不考試的措施,我沒有異議,最重要的是孩子能夠在學校開心學習。

明年就讀二年級的孩子聽說沒有考試,心情當然是興奮的;作為母親,我也希望孩子能夠有個快樂的童年,輕鬆地完成3年的初級教育。

廣告-請繼續往下閱讀

我不想年幼的孩子有學習壓力,所以學生不考試我也不會反對,當然我會向他灌輸,有朝一日也需要面對考試的思想。

如果學校有一些非統一式的小考試,我也會給予贊成,畢竟這可以協助老師和家長了解孩子們的學習進度,前提是這些考試是非競爭性考試。」

勞勿二年級學生外公吳福球:家長須監督作業

「一般上,在沒有考試的壓力之下學生會變得比較懶,所以老師和家長應該更嚴厲地監督孩子的學習。

老師在學校要確保學生注意聽課,家長要花時間督促孩子做功課和溫習,不能讓他們有所怠慢,以為沒有考試就不需要用功。

我會盡量和老師取得協調,得知外孫在學校里的學習態度。學生可以輕鬆學習,但是家長的監督不能鬆懈。」

廣告-請繼續往下閱讀

勞勿新巴力華小校長莫碧英:有教無類不分班「過去教育部都有強調勿進行分班制,但是很多學校沒有去給予執行。

今年教育局發出一至三年級不分班和不考試之後的指示之後,本校明年開始一至五年級都不會分班。

在有教無類的基礎之下,教師們都得適應新的教學環境,確保所有的學生都受到相等的教育對待,一至三年級學生也不必面對考試的壓力。」