Mak-mak, tolong sediakan bekal untuk anak-anak boleh tak? yang simple pun ok

 

廣告-請繼續往下閱讀

Foto FB Mohd Fadli Salleh

'Mak-mak, tolong sediakan bekal untuk anak-anak boleh tak? yangsimple pun ok'

Admin

MINGGU hadapan akan masuk minggu keduasesi persekolahan baharu.

Mungkin ada anak-anak terutama tahun satu yang masih lagi dalamsesi suai kenal dan pembelajaran untuk berdikari tambahan lagiketika membeli makanan waktu rehat di kantin sekolah.

Beratur panjang itu kebiasaan lah, sempat atau tak sempat makanitu lagi haru.

Mak-mak mungkin boleh ambil inisiatif bagi memudahkan anak-anakkita tidak kelaparan semasa sesi pembelajaran.

Mari kita hadam perkongsian Cikgu Mohd FadliSalleh ini yang sangat menyentuh hati dan mungkinboleh membuka mata mak ayah.

 

+++

 

Perkara yang sering kita terlepas pandang. Tolong jangan biarkananak-anak kelaparan lagi. :'(

Hari pertama persekolahan, ramai sangat murid tak sempat makan.Bukan murid tahun satu saja tau, anak-anak tahun dua dan tiga punramai tak sempat makan.

Lebih malang, ada ibu bapa tak tahu anak-anak mereka kelaparandi sekolah sebab lupa bertanya atau anak pulang dah tertidurkepenatan. Lagi sedih. Tolong tanya anak ya mereka makan atau takdi sekolah.

Punca utama murid tak sempat makan sebab kantin terlampau sesakdengan ibubapa. Nak beratur bukan main lama, last-last loceng tamatrehat berdering dan murid pulang ke kelas dengan kelaparan.

Antara punca yang lain anak tak makan ialah makanan di kantinhabis. Kena tapau dan makan oleh penjaga/ibu bapa yang datangmenunggu anak-anak.

Pengusaha kantin buat makanan dah cukup untuk murid sebenarnya,namun bila di serbu oleh ibu bapa memang tak cukup makanan untukmurid. Hal ni kerap juga berlaku di awal-awal haripersekolahan.

廣告-請繼續往下閱讀

Mak-mak, tolong sediakan bekal untuk anak-anak boleh tak?

Buat la bekal apa pun, yang simple pun okey. Asalkanmengenyangkan dan berkhasiat. Dan kalau boleh, buat lebih sikit dansuruh anak kongsi dengan kawan-kawan dia.

Makan berkongsi ni selera dia lain macam. Seronok sungguh!

Yang makan berselera, yang menyediakan pun rasa bahagia.Kan?

Jika terlampau sibuk, bekalkan anak dengan buah dan rotigardenia pun okey dah. Air masak jangan di lupa pula.

Ramai kawan-kawan aku mengadu anak tak makan hari ini. Kesiannyabudak kecil terpaksa menahan lapar akibat kerakusan orang lain.

Aku kalau tahu ada murid aku tak makan, meski pun waktu rehatdah tamat aku akan suruh murid makan dahulu. Aku bagi kebenarankhas untuk mereka makan diluar waktu rehat.

Orang yang pernah merasa peritnya menahan kelaparan takkan cubabiarkan orang lain merasa pengalaman itu. Sungguh!

Jadi mak-mak sekalian, walau hari dah malam dan tak sempat nakbuat bekal apa dah, pergi kedai jap beli roti ke buah ke, muffinke.

Bekalkan anak, minta juga mereka kongsi dengan kawan-kawan. Dah,tak payah main Fb lagi, pergi buat bekal cepat.

 

廣告-請繼續往下閱讀

馬來西亞教育可分成幾個階段:

託兒所教育(英語:Nursery Education)

幼兒教育 (馬來文:Pendidikan Tadika)(英語:Kindergarten Education)

小學教育 (馬來文:Pendidikan Sekolah Rendah)(英語:Primary SchoolEducation)

中學教育(Pendidikan Sekolah Menengah)(英語:Secondary SchoolEducation)

大學先修教育(馬來文:Pendidikan Pra-Universiti)(英語:Pre-UniversityEducation)

高等教育(英語:Higher Education)

馬來西亞一共有兩個執法部門負責本國教育事務,它們分別為馬來西亞教育部(馬來文:Kementerian PendidikanMalaysia)(英語:Ministry of Education Malaysia)和馬來西亞高等教育部(英語:Ministryof Higher EducationMalaysia)。教育部負責處理國立中學、國立小學事務,而高等教育部則負責處理中學以上的國立以及私立高等教育事務。馬來西亞政府和教育部提倡「強化馬來語,提倡英語,並掌握母語」的教育制度,鼓勵學生必須掌握兩語之外,也同時鼓勵各族學習自己的母語,因此馬來西亞人通常都能輕鬆掌握三種基本語言,大部分華人更因為家族的關係而懂得方言,馬來西亞人甚至會因為在馬來西亞這個多元種族和多元文化的生活環境下懂得他族的母語。現今的馬來西亞學生也熱愛學習他族的母語或他國的語言(如日語、韓語、西班牙語等)以讓自己的語文知識再登上一個更高的台階。

廣告-請繼續往下閱讀

在馬來西亞的新教育藍圖下,馬來西亞政府和法律明文規定所有馬來西亞國民必須接受5年中學、6年小學的強制性教育。公立中學以及公立小學由馬來西亞中央政府直接撥款贊助。同時,馬來西亞政府的「貸書計劃」也允許讓所有擁有馬來西亞國籍的國立學校學生借用所有課本,而後在學年結束前歸還。國立高等學府也獲得政府津貼學費。在地學生只需支付大約十分之一的學費就可完成大學課程。