Bagi peluang guru duka lara pulang ke Semenanjung

 

Peluang guru 『duka lara』 pulang keSemenanjung

 

廣告-請繼續往下閱讀

 

KUALA LUMPUR 5 Jan. - Hanya tiga negeri di Se­menanjung masihmem­­punyai kekoso­ngan untuk menempat­kan guru-guru yang me­ngajardi Sabah dan Sarawak.

Menurut pegawai khas yang mengendalikan penempatan gu­ru-guru diKementerian Pendidikan, tiga negeri tersebut adalah Johor, Selangordan Kuala Lumpur.

 

Jelas beliau yang enggan namanya di­dedahkan, walauba­gaimanapun guru-guru yang berminat perlu menepati sya­rat yangditetapkan kementerian iaitu telah berkhidmat antara lima hinggatujuh tahun.

「Kita mengakui memang ramai guru yang ingin pindah dan mengajardi Semenanjung tetapi tiada penempatan di sini terutama di Kedah,Perlis, Kelantan dan Terengganu. Empat negeri ini hampir 100peratus telah diisi dengan guru yang memang berasal dari situ.

「Jika mereka tetap ingin ke empat negeri tersebut, keutamaandiberikan kepada guru-guru yang telah ber­khidmatsekurang-kurangnya antara 10 hingga 13 tahun atau 153 bulan. Kitacuba ikhtiar dan bantu mana yang boleh,」 katanya ketika dihubungiMingguan Malaysia di sini hari ini.

Laporan eksklusif Utusan Malaysia hari ini memaparkan kisahmenyayat hati seorang guru muda, Afif Zulfathi Jaafar, 28, yangmengajar di Belaga, Sarawak tidak sempat menatap wajah terakhiribunya yang meninggal dunia tengah hari semalam.

Beliau yang mengajar mata pelajaran Matematik di sebuah sekolahdi pedalaman Be­laga itu hanya menge­tahui ibunya meninggal duniaselepas beberapa jam menerusi rakan guru yang lain yang datangmenggunakan perahu.

Jelas pegawai khas terbabit, guru-guru yang menepati syaratboleh mengisi borang pertukaran untuk dipertimbangkan.

Katanya, proses pertukaran guru-guru akan dilakukan dua kalisetahun iaitu pada setiap Jun dan Disember.

廣告-請繼續往下閱讀

廣告-請繼續往下閱讀

老師轉校分三種,縣內轉校、縣外轉校和跨州轉校。三種轉校的個人申請管道,都是通過教育局每年開放的網上申請(egtukar)。跨州轉校在這三種轉校裡,需要經歷的程序比較複雜,需要通過縣教育局、州教育局和教育部。縣外轉校就是兩個縣教育局之間的事,至於縣內轉校就可以由各自的縣教育部決策。

每一次假期,尤其是年終假期,縣教育部根據學校師資需要、內部決策進行教師調派工作,並在假期裡通知老師調派的消息,給老師有充足的時間準備。

 

朋友得知我的轉校經歷,當初成功從雪蘭莪申請跨州轉校回來霹靂,都覺得我很容易,其實我也是經歷了種種波折,也經歷過上訴。轉校,需要注意的是各州師資空缺,申請需要的是理由和支撐證據。

廣告-請繼續往下閱讀

以前聽到老師申請轉校,面對不少困難。但我發現近幾年的轉校,比以前更合乎情理,大部分學弟妹第一次調派,都是拿到自己申請的州屬,而轉校也是一兩年執教以後,就能回到自己的家鄉。我相信,老師們的訴求和心聲,開始被重視了。

想想自己的執教經歷,也實在奇特。我應該是少數的從執教以來,每年都在轉校的老師吧!執教鞭四年,今年轉到第四所華小執教。有別於以往,這次接到調派通知,心情比前幾次坦然,但也有一絲糾結。