Murid teruja disambut Iron Man, Spiderman

KEMAMAN – Kehadiran dua maskot adiwira, Iron Man dan Spidermanmemberi kejutan kepada kira-kira 200 murid Tahun Satu danprasekolah Sekolah Kebangsaan Sultan Ismail (Hipersis), di sini,pada hari pertama sesi persekolahan baharu hari ini.

Rata-rata murid baharu itu dilihat sangat gembira kerana bukansahaja disambut dengan dua watak filem Inggeris itu di pintu masukutama pagar sekolah malah dapat menyentuh, bersalaman dengankedua-duanya dan merakam gambar bersama.

Maskot Iron Man dan Spiderman itu menunggu kehadiran muridseawal jam 7 pagi dan ia tenyata berjaya memberi semangat kepadamurid tahun satu dan prasekolah yang berdebar dan malu-malu datangke sekolah.

廣告-請繼續往下閱讀

 

Maskot Iron Man dan Spiderman turut masuk ke setiap kelas Tahun1 Hipersis seterusnya memeriahkan lagi sesi suai kenal murid.

Seorang bapa murid tahun satu, Khairul Fakhzan Mohd Fauziberkata, kejutan yang dibuat itu memberi impak yang sangat berkesanuntuk murid-murid tahun satu yang masih takut-takut untuk memulakansesi persekolahan baharu.

"Inisiatif ini sangat bagus sebab budak-budak baharu ini merekaberdebar jadi watak Iron Man dan Spiderman ini beri semangat kepadamereka.

"Suasana pun bertukar meriah sebab Iron Man dan Spiderman inibuat persembahan semasa alu-alukan kehadiran murid," katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG)sekolah berkenaan, Mohd Fadhli Ibrahim berkata, kehadiran kedua-duamaskot tersebut ternyata dapat menarik minat dan menceriakanmurid-murid yang baharu memasuki alam persekolahan sekolahrendah.

Menurutnya, inisiatif untuk membawa Iron Man dan Spiderman itudicetuskan oleh PIBG dengan kerjasama pengurusan sekolah dan iadibiayai oleh salah satu pasangan ibu bapa murid.

"Kita didatangkan Iron Man dan Spiderman jug sebagai meraikanmurid-murid baharu tahun satu. Terima kasih atas inisiatif kreatifibu bapa ini.

"Memang kita dapat tengok murid-murid ini sangat teruja dan taksabar untuk belajar," katanya.

Turut sama menyambut kehadiran murid adalah Pegawai PendidikanDaerah Kemaman, Idris Bidin; Guru Besar Hipersis, Suhaidi MohameddAmin, ahli jawatankuasa PIBG dan guru-guru serta ibu bapa.

Selain murid tahun satu dan prasekolah, kira-kira 1,000 muridlain iaitu dari tahun dua hingga enam sekolah itu juga turut samabersalaman dan bergambar dengan Iron Man dan Spidermanberkenaan.

Seramai 175 murid Tahun Satu Hipersis adalah sebahagian daripadakira-kira 4,120 murid yang mendaftar masuk ke tahun satu di daerahini pada sesi persekolahan 2019 ini.

廣告-請繼續往下閱讀

廣告-請繼續往下閱讀

廣告-請繼續往下閱讀

 

值得一提的是,美化校園的工作並不是雇專人來做,而是由教師和愛心家長帶動學生一起動手打造的。以前,校舍只有中性、冷色系調,不是灰就是白,不是白就是藍,要看到讓人暖心的色調很難。但如今,群益華小在披上如彩虹般亮麗的衣裳后,也增添了學生們的嬉笑聲,讓整間校園活了起來。

廣告-請繼續往下閱讀

跳飛機成為小朋友最愛的課間遊戲。(馬來西亞《星洲日報》)

  上課鐘聲響起,群益華小校長黃七妹在校內巡視,她說:聽到學生在上課時的朗朗讀書聲,心情是舒暢的,但更開心的是,現在能在每個上課前的早晨、休息時段,聽到孩子天真無邪,銀鈴般的笑聲在校園各角落此起彼落。以前學生到校后,通常都呆在課室里,只有下課時段才出來玩樂,校園顯得沉悶。自從有了色彩絢爛的遊樂園,學生在鐘聲響起前,都會主動在那裡嬉戲。童年要這樣過,才會讓孩子在快樂中成長,學習也變得更輕鬆。

  看著學校一天天在改變,五年級學生林詩晴的心情也跟著興奮起來,她當起學校的小小宣傳大使,向大家介紹群益華小與他校的不一樣,甚至邀其他小朋友來和她同校。記者問她為什麼有這想法時,她靦腆地笑說:我很喜歡這樣的學校,很開心,不會死板地在上課而已,我希望其他小朋友也和我一樣,開心地來學校。

廣告-請繼續往下閱讀

廣告-請繼續往下閱讀

群益華小的彩虹主題樂園。(馬來西亞《星洲日報》)

  林詩晴的媽媽蘇瑞恩也在群益華小執教。蘇瑞恩說,詩晴在學校開始改造時,就不斷向她提意見,到校上學、放學回家的路上,總在車上和她談論學校的美化工作。有一次,詩晴望著食堂旁那充滿繽紛色彩的角落,腦海就閃過「彩虹主題樂園」這6個字,於是向媽媽說了這個想法。