Bagilah berapa saja - Ayah ini sanggup cuci kereta untuk beli buku anak, aku sebak

Bagilah berapa saja' - Ayah ini sanggup cuci kereta untuk belibuku anak, aku sebak

Pengalaman terjumpa dengan seorang ayah yang sanggup mencucikereta sesiapa sahaja yang sudi dengan upah "berapa sahaja," demimembeli buku sekolah anak perempuannya tular di media sosial.

Pengalaman yang ditulis oleh Adi W. Kamal menerusi Facebookmiliknya, menerima lebih 21K likes dan 15K shares hanya selepas 4jam kisah itu ditulis. Tulisan asal Bahasa Inggeris aku dahterjemah ke Bahasa Melayu.

Aku letak kereta di Seksyen 9 Shah Alam membeli sedikitbuah-buahan untuk mak aku dan tiba-tiba seorang budak perempuanberumur mungkin sekitar 9 - 10 tahun ketuk tingkap (kereta)bertanya jika aku nak basuh kereta.

Pada mulanya aku jawab tidak, tapi aku nampak dia pakai pakaianseragam sekolah dan aku teringat ada seorang lelaki berjalan dengansebuah baldi air serta kain lap di bahunya, dan dengan pantas akurasa tentu itu bapa dia.

Jadi aku pun tanya dia, "berapa?" dia jawab "ikut abang,".Kemudian aku tanya dia, "Siapa suruh basuh kereta?" dia jawab,"ayah..."

 

Aku beritahu dia, okay dan aku terus keluar dari kereta. Diaberlari ke arah ayahnya (lelaki yang bawa baldi tu) dengan begsekolah yang masih digendong di belakang, sampai ke hujungsimpang.

廣告-請繼續往下閱讀

Si ayah berjalan pantas menuju ke arah aku, sambil membawabaldinya yang penuh dengan air cuba berjalan secepat yangboleh.

Aku kemudiannya berjalan menuju ke arah dia, dan beri dia duitdan cakap kepada dia tolong ambil duit ini, tak perlu cuci keretasaya.

Aku masuk semula ke dalam kereta, berasa sangat sedih dan sedarbetapa bertuahnya kita. Jika anda nak bantu lelaki Ini nama diaSukumaran Sanmugam dari Padang Jawa. Dia cuba cari duit nak belikanbuku-buku untuk anak perempuannya belajar di sekolah.

Sumber: Limau Madu/ milosuam.net

 

 

 

 

父愛指父親給予孩子的愛,讓孩子感受到父愛的溫暖。父愛是嚴肅、剛強的、博大精深的。父愛同母愛一樣偉大,只是父親表達愛的方式不同而已。

父親從男人的角度,給予孩子堅強、自立、自強、自信、寬容,使孩子能感覺到與母愛不同的愛。父親的責備是望激勵孩子,然而有時卻會適得其反,因此,兩者結合,才是最好的理念和方式。

廣告-請繼續往下閱讀

 

父親從男人的角度,給予孩子堅強、自立、自強、自信、寬容,使孩子能感覺到與母愛不同的愛。父親的責備是望激勵孩子,然而有時卻會適得其反,因此,兩者結合,才是最好的理念和方式。在許多人的心裡,最難忘的是媽媽的手,爸爸的背,爸爸支撐起了家裡的支柱,是偉岸、高大的。父愛如山,是無聲的、是深沉的。更為內斂,更為含蓄。而父親的嚴厲有時往往只是恨鐵不成鋼。